Verlies binnen de onderneming is aftrekbaar van andere inkomsten. Maar niet als je elk jaar geld verliest.

Wie met zijn eenmanszaak verlies maakt, kan het negatieve resultaat verrekenen met andere inkomsten in box 1. Bijvoorbeeld met een salaris of uitkering. Is dat er niet, dan kun je het verlies verrekenen met de winst uit de drie voorgaande of negen latere jaren.

Maar niet alle verliezen zijn te verrekenen. Er moet wel sprake zijn van een serieuze onderneming die niet alleen naar winst streeft, maar die winst moet ook objectief gezien kunnen worden verwacht. Wie een Bentley koopt om daar vervolgens twee dagen per maand mee te gaan rijden als taxi, weet zeker dat hij die investering er niet uithaalt en dat hij permanent verlies zal lijden.

Volgens de vaste jurisprudentie moet aan enkele voorwaarden zijn voldaan wil er fiscaal gezien sprake zijn van een bron van inkomen:

1. deelname aan het economische verkeer;

2. het subjectieve oogmerk om voordeel te behalen;

3. de objectieve verwachting dat het voordeel redelijkerwijs (in de toekomst) kan worden behaald.

Bessenteler in ongelijk gesteld

In een recente rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag ging het om een Zeeuwse teler van bessenplanten. De bessenteler dreef deze onderneming naast zijn werk in loondienst. In 2010 voerde hij een verlies op van 3.352 euro, dat hij voor de belasting van zijn inkomen uit loondienst aftrok. Het verlies verlaagt zijn belastbare inkomen uit loondienst.

Maar de Belastingdienst was het daar niet mee eens en schrapte het verlies. Er was volgens de fiscus geen sprake van een 'bron van inkomen'.

Het gerechtshof was het daarmee eens. De onderneming, opgericht in 1999, maakte slechts twee jaar winst. Sinds 2002 werd elk jaar verlies gemaakt.

Aan punt 1 en 2 uit bovenstaand lijstje werd voldaan, maar aan punt 3. niet. Uit niets viel volgens het hof af te leiden dat in enig jaar winst zou worden gemaakt. Dat betekent dat er in fiscaal opzicht geen sprake was van winst of verlies uit onderneming en dat het verlies niet mag worden verrekend met overige inkomsten.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl